Kuchnia

ciasta, desery

Szarlotka
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm, choć użyłam swojej, które ma 24,5 cm i też niczego nie zabrakło):
100 g masła
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g cukru pudru
2 jajka
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam pasty waniliowej)
75 ml mleka
500 g pokrojonych jabłek (bez ogryzków i skórki, choć Nigella używa ze skórką)
2 łyżeczki brązowego cukru (użyłam demerara jak w przepisie podaje Nigella)
1 łyżeczka cynamonu (Nigella dała tylko 1/2)

W mikserze z hakiem dobrze mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny, cukier, masło, wanilię oraz jajka (w każdym z moich jajek były 2 małe żółtka - stąd aż 4 żółtka na poniższym zdjęciu).

Kiedy masa jest bardzo gęsta i jednorodna powoli dolewamy do niej mleko (o temperaturze pokojowej) ciągle miksując.

Wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy.

Układamy na wierzchu jabłka pokrojone w półksiężyce.

Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (z termoobiegiem) i pieczemy 40 minut.

Podanie:
Ciasto powinno ostygnąć przed pokrojeniem. Najlepiej około 1h.

Serwujemy je z lodami waniliowymi, sosem waniliowym lub cynamonowym.

Możemy je także posypać cukrem pudrem.

Jest to bardzo ciekawa, prosta i szybka alternatywa dla tradycyjnej polskiej szarlotki. Zupełnie inna niż ostatnio przeze mnie prezentowana Tarta z jabłkami na kruchym spodzie. Przepis z pewnością wart jest wypróbowania, bo ciasto smakuje naprawdę bardzo dobrze. Jabłka są ładnie przypieczone, a ciasto jest przyjemnie wilgotne w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation