Ciasto czekoladowe z malinami na piwie Guinnes
Składniki na tortownicę o średnicy 15 cm:
•150 g masła
•150 g cukru trzcinowego (może być biały)
•100 ml Piwa Guinnes (musi być ciemne)
•100 g czekolady gorzkiej lub deserowej - zawartość kakao minmum 70%
•3 łyżki karobu (można dać kakao, ale mniej, 2 łyżki)
•2 jajka
•150 g mąki orkiszowej typ 720 (można dać pszenną - tortową)
•3/4 łyżeczki sody
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•szczypta soli
•50 g mascarpone (może być 50 ml kremówki ewentualnie jogurtu greckiego)
•około 100 g malin (dałam mrożone, sądzę, że śliwki też by pysznie pasowały)
Przygotowanie:
•masło, piwo i cukier umieszczamy w garnku i pogdrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i masła - nie zagotowujemy, ściagamy garnek z kuchenki
•dodajemy czekoladę, karob i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, zostawiamy do ostygnięcia
•letnią masę przelewamy do misy miksera, zaczynamy miksować i dodajemy jajka, jedno po drugim ubijając każde po 1-2 minuty
•dodajemy wymieszaną mąkę z sodą, proszkiem i solą
•na sam koniec dodajemy mascarpone
•wykładamy ciasto do wcześniej przygotowanej formy: wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
•wylewamy ciasto, układamy maliny
•wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy około 50-60 minut - do suchego patyczka
•po upieczeniu wykładamy ciasto na kratkę, zostawiamy do ostygnięcia
•tuż przed podaniem zdobimy polewą: rozpuszczone masło - około 5o g z 1 łyżką karobu i 2 kosteczkami czekolady
•na wierzchu rozsmarowujemy polewę i rozkruszamy mrożone maliny, które cudownie dekorują nam ciasto i jednocześnie mowią, czego możemy spodziewać się w środku ;)
http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2013/11/ciasto-czekoladowe-z-malinami-na-piwie.html