Kuchnia

Mięsa pieczone boczek

Rolowany boczek
Składniki:

ok. 1,5 kg chudego boczku surowego
czosnek, cała główka
4 cebule
papryka słodka w proszku,
majeranek,
sól, pieprz,
sznurek
Sposób przygotowania:

Boczek dobrze umyć, osuszyć i natrzeć dużą ilością przypraw z obu stron, włożyć do naczynia. Cebule pokroić w plastry, obłożyć nimi boczek, owinąć folia aluminiową i wsadzić na całą noc do lodówki.

Cała cebulę zdjąć, boczek bardzo ciasno zwinąć w rulon, związać sznurkiem. Włożyć w rękaw do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Piec w termoobiegu przez około 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 40 minut. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby boczek się przyrumienił.
Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation