Kuchnia

Food: Breakfast

Pancakes

Składniki ciasta:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka maślanki (może być też jogurt naturalny lub gęsty kefir)
1 łyżka rozpuszczonego masła*
2 jajka

Dodatki, wedle upodobania:
syrop klonowy, owoce, bita śmietana, sos czekoladowy, dżemy, konfitury

* chodzi o rozpuszczenie 1 łyżki masła w stanie stałym, tak więc rozpuszczonego masła będą to pewnie 2 albo 3 łyżki


Mąkę przesiewamy razem z cukrem, solą, proszkiem i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami i rozpuszczonym masłem, dodajemy mąkę, mieszamy wszystko na gładką masę. Można to zrobić mikserem, można zwykłą trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy je na około 20 minut, a następnie wylewamy niewielkie ilości na patelnię, formujemy mniej więcej okrągłe placuszki i smażymy, najlepiej bez tłuszczu. Jak na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki przewracamy na drugą stronę. Pancakes najlepiej smakują tuż po zdjęciu z patelni, świeżo nasączone syropem. W wersji mocno rozpustnej połóżcie na nich trochę bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation