Kuchnia
Food: Breakfast
Bajgle
Składniki na ok. 12 bajgli:
30 g świeżych lub 15 g suszonych drożdży
250 ml letniej wody
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
50 g miałkiego cukru
500 g mąki pszennej
1 jajko, roztrzepane, do glazurowania
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody, po czym dolać olej.
2. Połączyć sól, cukier i mąkę, a pośrodku zrobić niewielkie zagłębienie, w które należy wlać rozrobione drożdże. Wyrabiać masę do momentu, az brzegi miski będą czyste. Ugniatać ciasto dalej przez 10 minut, potem uformowac kulę i umieścić ją w misce. Przykryć wiglotnym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 - 45 minut. Wyłożyć 2 blaszki papierem do pieczenia.
3. Gdy ciasto podwoi swą objętość, należy uderzyć w nie mocno pięścią i ugniatać przez 8 - 10 minut. Następnie podzielić je na 12 równych części. Z każdej zrobić kulkę, a pośrodku niej palcem wydrążyć otwór. Delikatnie powiększać go, aż otrzymamy kształt pączka z dziurką (doughnut). Umieścić wykonane bułeczki na oprószonej mąką blasze, przykryc wilgotnym ręcznikiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Nagrzać piekarnik do 200oC.
4. Równocześnie doprowadzić wodę w rondlu do stanu tuż przed wrzeniem. Obgotować w niej bajgle po 1 minucie z każdej strony, po czym przenieść na przygotowane blaszki i pozwolić im ostygnąć przez 5 minut. Teraz należy posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem i piec przez 20 - 25 minut do momentu, aż przybiorą one złotobrązowy kolor. Po posmarowaniu jajkiem można posypać bajgle również makiem albo sezamem.
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