Kuchnia

baby i babeczki

Anyżkowo: Babka "zebra" warstwowa
Składniki :
1 1/2 szklanki mąki,
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
100g miękkiego masła,
200g cukru pudru,
7 jajek,
2 łyżki kakao,
masło do posmarowania formy,
kasza manna do posypania formy.
Przygotowanie :

Przesiej mąkę pszenną, kukurydzianą i budyń. Masło utrzyj mikserem na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier puder. Dodawaj pojedynczo żółtka. Miksując dodaj wymieszaną mąkę z budyniem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą. Podziel ciasto na dwie części i do jednej wsyp kakao i wymieszaj delikatnie. Wysmaruj blaszkę masłem i posyp kaszą manną. Dno tortownicy wysmaruj pierwszą warstwą ciasta ( na jedną warstwę dawałam 4 łyżki stołowe ciasta ). Wstaw do piekarnika na 8 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ułóż kolejną warstwę ciasta ( na przemian białą i kakaową). Czynność powtarzaj aż skończy się ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation