Kuchnia

baby i babeczki

Wiewiórka (Ciasto Amerykańskie)
[forma keksowa o wym. 14 cm na 36 cm]

Składniki:

3 jajka
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody
1/2 - 1 szkl. orzechów włoskich (grubo posiekanych)
1/2 szkl. rodzynek
4 jabłka

Jajka ubić z cukrem, dolewać stopniowo olej, ciągle ubijając. Wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, kakao i sodą, ubijać na małych obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Wsypać orzechy, rodzynki oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka, wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy (u mnie 14 x 36 cm) i piec ok. 1 godziny w temp. 200 st.C.

Smacznego! :)

Uwielbiam gotować: Wiewiórka (Ciasto Amerykańskie)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation