Kuchnia

Kulinaria

Faszerowane udka kurczaka

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
4 udka kurczaka
4 łyżki posiekanej pietruszki
4 łyżki potargowanego sera żółtego
2 ząbki czosnku polskiego
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka pikantna Prymat, papryka słodka
olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Udka umyć i osuszyć. Ściągnąć skórę, aż do końca kości ( ja u góry kość łamię uderzając w nią tłuczkiem ). Odciąć mięso od kości, zmielić je maszynką na sitach o grubych oczkach.

Dodać pietruszkę , ser żółty i przyprawy.


Dokładnie wymieszać.


Udka napełnić farszem.


Zamknąć zwijając skórę do środka udka.


Po wierzchu posypać papryką słodką, solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wlać olej. Włożyć udka, tą stroną gdzie skóra jest zawinięta do dołu ( żeby się nie otworzyły ). Piec w temperaturze 160 °C przez ok. 60 minut.


Źródło:
http://dorciawkuchni.blogspot.com/2012/08/faszerowane-udka.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation