Kuchnia

CIASTA, CIASTECZKA , DESERY

:) Pierniczki

Składniki na 1 blaszkę:

550 g mąki pszennej
1 łyżka cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
500 g płynnego miodu*
100 g drobnego cukru do wypieków
500 g obranych migdałów, posiekanych
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
2 łyżki cherry brandy lub likieru cytrynowego**

Mąkę pszenną, cynamon, przyprawy korzenne, sodę oczyszczoną - przesiać do dużej misy miksera, odłożyć.

Miód i cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Lekko przestudzić. Dodać do przesianych składników razem z migdałami, skórką kandyzowaną i cherry brandy. Zmiksować, do otrzymania gładkiej lecz bardzo lepkiej masy (nie dosypywać mąki).

Dużą formę o wymiarach 35 x 35 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Pomagając sobie rękoma oprószonymi w mące rozłożyć ciasto w formie, równo, na grubość nie większą niż 1 cm (ciasto będzie klejące i ciężkie, więc nie będzie to łatwe ;-).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć, jeszcze ciepłe polukrować w miarę rzadkim lukrem (1 szklanka cukru pudru wymieszana na bezgrudkową masę z 3 łyżkami wody - gęstość lukru regulujemy dosypując więcej cukru pudru lub dolewając więcej wody). Jeszcze ciepłe pokroić na kwadraty.

Po wystygnieciu, przechowywać w szczelnej puszce z kawałkiem obranego jabłka, wymieniając jabłko od czasu do czasu. Doskonałe z gorącą czekoladą lub z mlekiem.

* jesli miód jest w postaci stałej wystarczy go podgrzać, na małym ogniu, do rozpuszczenia

** można użyć domowego ekstraktu cytrynowego

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation