Kuchnia

kuchenne inspiracje

mocno czekoladowe ciasto z kremem kokosowym
składniki:
55 g gorzkiej czekolady (70%), w małych kawałkach
85 g kakao
200 ml wrzącej wody
145 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90 g masła
200 g drobnego cukru
50 g brązowego cukru muscovado
2 jajka (temp. pokojowa)
250 ml mleka kokosowego (temp. pokojowa)

krem kokosowy:
1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki
220 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego np. malibu (opcjonalnie)

polewa czekoladowa:
125 ml mleka kokosowego
125 g gorzkiej czekolady (70%)
przygotowanie:

do miseczki wkładamy czekoladę i kakao – zalewamy wrzątkiem. mieszamy do uzyskania gładkiej masy. odstawiamy do ostudzenia.

mieszamy mąkę, sodę, proszek i sól.

wsypujemy do miski oba cukry i mieszamy. dodajemy roztopione masło, miksujemy krótko. wbijamy po kolei jajka, mieszamy do uzyskania puszystej masy.

dolewamy powoli mleko kokosowe wraz z przestygniętą czekoladą. miksujemy. dodajemy przesiane suche składniki (mąka, soda, proszek i sól), łączymy wszystko delikatnie.

wykładamy papierem do pieczenia kwadratową (lub okrągłą) formę o boku (średnicy) 23 cm. przelewamy masę do foremki i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (lub trochę dłużej - do suchego patyczka).

wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia (możemy upiec ciasto wieczorem, a resztą zająć się następnego dnia).

chłodzimy śmietanę i serek mascarpone. ubijamy kremówkę, dodajemy do niej mascarpone i delikatnie mieszamy. następnie dodajemy cukier puder, wiórki, likier (lub zamiast tego ekstrakt z wanilii) i mieszamy.

kroimy ciasto wzdłuż na 2 warstwy (lub 3, jeśli chcemy zrobić z tego tort) i przekładamy warstwy kokosowym nadzieniem.

przygotowujemy polewę: doprowadzamy do wrzenia mleko kokosowe. zalewamy nim połamaną czekoladę, czekamy chwilkę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy wierzch ciasta polewą. posypujemy delikatnie wiórkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation