Kuchnia

kuchnia

Brzoskwiniowiec - BEZ PIECZENIA

Przepis
Brzoskwiniowiec - bez pieczenia
Brzoskwinie to owoce, które chętnie wykorzystuję w deserach.

Bardzo dobrze komponują się w sernikach, biszkoptach, ciastach ucieranych,

a także z bitą śmietaną, czy czekoladą.

Dzisiejsze ciasto, to brzoskwinie w różnych odsłonach :

w kawałku, w postaci musu i kremu brzoskwiniowego.

Razem z biszkoptami tworzą lekką i orzeźwiającą całość :)


Składniki:

masa:

1 puszka brzoskwiń (850g)
5 żółtek
1 kostka masła
2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
ponadto:

1 galaretka o smaku pomarańczowym
2 opakowania biszkoptów okrągłych





Sposób wykonania:

Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( aby tego uniknąć polecam tortownice o szklanym dnie i silikonowych bokach, idealnie nadają się na desery na zimno ). Na spodzie ściśle ułożyć biszkopty.

Przygotować masę:

Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać z 1 szkl. wody.

Syrop z brzoskwiń zagotować, wlać do niego przygotowaną mieszankę, chwilę pogotować. Przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć do białości. Dodawać po łyżce budyniu. Powinniśmy otrzymać gładką kremową masę.

Odłożyć 1/3 masy. Do pozostałej wkroić 4 połówki brzoskwiń. Wymieszać i wyłożyć na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, a na nią wylać odłożoną masę. Wstawić do lodówki.

Pozostałe brzoskwinie zmiksować,

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody. Dolać do musu brzoskwiniowego. Gdy mieszanka zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation