Kuchnia

sałatki

Składniki:

sałata – najlepsza jest roszponka, ale dobrze smakuje też mieszanka sałat
awokado – musi być dojrzałe i maślane
3 duże łyżki pestek słonecznika
2 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
3 łyżki musztardy z gorczycą
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sałatę dobrze opłukać, awokado obrać i pokroić w kostkę. Ziarna słonecznika uprażyć na gorącej patelni z odrobiną soli. Ostudzić. Sałatę przełożyć do miski, w której zamierzamy ją podać, dodać awokado i wymieszać delikatnie. Potem posypać słonecznikiem.

Sos:

Musztardę przełożyć do miseczki, powoli wlać płynny miód, dokładnie wymieszać. Do powstałego sosu dodać sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.
Na końcu powstałym sosem polać obficie sałatę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation