Design

Design

Rolada czekoladowa z nutellą

Składniki:
4 jajka
szczypta soli
100g cukru
100g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50g gorzkiej czekolady drobniuteńko startej
3 łyżeczki (16g) cukru waniliowego (klik)


Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno żółtka, przesiana mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wsypać startą czekoladę i delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ta z wyposażenia piekarnika 34x36). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut w temp 180 stopni. W tym czasie przygotować wilgotna ściereczkę, która rozkładamy równo na blacie. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy i błyskawicznie przekładamy energicznie odwracając blaszkę "do góry dnem" tak by papier znalazł się u góry. Zdejmujemy go delikatnie i szybko zwijamy roladę razem ze ściereczką. Odkładamy do lekkiego wystygnięcia a w tym czasie przygotowujemy krem.


Składniki na krem:
250g serka mascarpone
5 łyżek nutelli


Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać nutellę i miksować jeszcze chwilę na gładki krem.
Krem dokładnie rozsmarować na cieście (pozostawić 2-3 cm pasek nieposmarowany kremem od końca rolady) i ponownie zwinąć układając zakończeniem na spód. Odstawić do lodówki i schłodzić. Przygotować polewę.


Składniki na polewę:
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
30g masła


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać na gładki krem. Lekko przestudzona polewą polać roladę i ponownie schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation