Kuchnia

kurczak i inne

Składniki

3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 podudzia z kością kurczaka
1 łyżka kurkumy
1 łyżka kminu rzymskiego
2 marchewki
1 cukinia
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 puszka (400 g) ciecierzycy
garść suszonych moreli
sól, pieprz
1 pęczek ziół (np. oregano lub kolendry)
2 szklanki kuskusu


Sposób przygotowania

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę, smażymy, aż się zeszklą. Wkładamy kurczaka skórą do dołu i podsmażamy, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Wrzucamy przyprawy i zioła, marchewki i cukinię pokrojone w plasterki. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a warzywa zmiękły.

Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, lekko mieszamy widelcem, na wierzchu układamy gulasz i posypujemy wszystko posiekanymi ziołami.

poprzednie 7/10 następne
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation