Kuchnia

PRZYSMAKI KUCHNI

Nadziewana kaczka
Drukuj

Przepis Magdy Gessler

Czas 2 godz.
Trudność
Porcja dla

kaczka 1
wątróbka drobiowa 300 g
duże jabłka 2
pomarańcza 1
cebula 3
mała bułka 1
masło 1 łyżka
majeranek 4 łyżki
majeranek świeży 3-4 gałązki
ziele angielskie kilka ziaren
listek laurowy
białe wino 2 szklanki
sól i pieprz


Kaczkę umyć osuszyć oraz natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki.

Przygotować farsz. Pokroić bułkę w małą kostkę. Podsmażyć grzanki na maśle. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę. Pomarańczę odfiletować i pokroić na małe cząstki. Cebule posiekać. Posiekać wątróbkę. Wymieszać składniki farszu. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Kaczkę napełnić farszem, zaszyć bawełnianą nicią. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać połową wina. Wstawiać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 1 godzinę na każdy kilogram kaczki, polewając co 20 minut sosem z pieczenia i winem. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć kaczę, obłożyć kilkoma listkami laurowymi. Wyjąć i posypać majerankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation