Kuchnia

Przepisy

Sylwester po japońsku

Jeśli chodzi o przystawki, to Japończycy mają chyba największe pole do popisu. Większość serwowanych przez nich potraw to dania niewielkie, lekkie i naprawdę świeże. Hitem sylwestrowym będzie oczywiście sushi (w sklepie można znaleźć gotowe zestawy do jego przyrządzenia, a w sieci - dziesiątki przepisów). Tym, którzy nie przepadają za surowymi rybami i glonami, polecamy sushi maki z pieczoną rybą, pierożki z krewetką w bulionie, pierożki pieczone i owoce morza w tempurze. Popularne są też szaszłyki, np. z drobno pokrojonej drobiowej piersi, zapieczone i duszone w sosie teriyaki - japońska wersja koreczków. A co do picia? W dobrych sklepach z alkoholami świata bez problemu dostaniecie ryżową wódkę sake. Życzymy szampańskiego sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation