Kuchnia

desery

Cytrynowy Michałek

Składniki na spód:
- 100 g zmielonych herbatników
- 65 g masła

Masło stopić, połączyć ze zmielonymi herbatnikami. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy ( 21 cm średnicy ), schłodzić 20 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:
- 400 g serka kremowego ( Vitello z Biedronki )
- 3 jaja
- 125 g śmietany kremówki
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 1 łyżka masła
- kilka białych Michałków

Wszystkie składniki masy serowej: ser, śmietanę, jaja, skórkę cytrynową, cukier puder i kisiel w proszku, umieścić w misce i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

Piec około 60 minut w 170 st. C. Wystudzić.

Białą czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej, połączyć, posmarować polewą wystudzony sernik.

Wierzch sernika posypać startymi na tarce o dużych oczkach białymi Michałkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation