Kuchnia

desery

Kremowy sernik krówkowy (słodkiefantazje.pl)

Ciasto:
• 1 i 1/3 szklanki mąki
• 120 g masła
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 3 łyżki kakao

Masa serowa*:
• 750 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
• 5 jajek
• ½ szklanki cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)
• 300 g krówek
• 200 ml śmietany kremówki, nieubitej
• aromat śmietankowy

Dodatkowo:
• 50 g orzechów włoskich
• 150 g krówek
• kilka łyżek mleka
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.
Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową. Oprószyć odrobiną soli morskiej (niekoniecznie).
*wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, wyjęte z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation