Kuchnia

Pieczywo

rustykalna kuchnia - cooking at home: Chleb orkiszowy z cebulą

Receptura:
350 g mąki orkiszowej
150 g mąki pszennej razowej
300 ml kwaśnej śmietany
1/2 szklanki letniej wody
2 cebule
3 łyżki masła
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) lub 40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz

Wymieszaj ze sobą w misce wszystkie suche składniki. Prawdą jest, że orkisz po zmieleniu stopniowo traci swoje najcenniejsze składniki, dlatego warto zemleć samemu pszenicę orkiszową (choćby w zwykłym elektrycznym młynku do kawy). Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i skarmelizuj na maśle z dodatkiem szczypty soli i świeżo mielonego pieprzu. Podgrzaną śmietanę i wodę wymieszaj z cebulą i dodaj do suchych składników. Wyrabiaj ręką lepkie ciasto i odstaw na minimum pół godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (latem wyrastanie trwa krócej niż zimą zazwyczaj). Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką razową lub orkiszową. Zagniataj przez chwilę nadgarstkiem i uformuj bochenek, lub tak jak ja cztery małe chlebki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia przykryte czystą lnianą ściereczką na ok pół godziny w ciepłe miejsce. Teraz nastaw piekarnik na 200*C (ok 395*). Po tym czasie posyp bochenki po wierzchu odrobiną mąki i natnij w poprzek.
Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 60 minut.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation