Kuchnia

niksa

LASAGNE A'LA BOLOGNESE

SKŁADNIKI:

Sos boloński:
500 g. mięsa mielonego
4-5 łodyg selera naciowego
1 większa cebula
500 ml przecieru pomidorowego
1 duża marchewka
oliwa z oliwek do smażenia
sól, pieprz, ewentualnie bazylia
Sos beszamelowy:
300 ml mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
250 g makaronu typu lasagne
2 duże kulki sera mozzarella



PRZYGOTOWANIE:

SOS BOLOŃSKI:
Obraną cebulę, seler naciowy i obraną marchewkę pokroić w drobną kostkę. W garnuszku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i podsmażać przez kilkanaście minut. Następnie dodać mięso, doprawić solą i pieprzem, podsmażać kolejne kilkanaście minut mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso będzie usmażone zalać całość przecierem pomidorowym i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min.Gotowy sos wystudzić.

SOS BESZAMELOWY:
W małym rondelku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Dodać mleko i cały czas mieszając podgrzewać, tak aby nie było grudek. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

W naczyniu żaroodpornym, lub blaszce wylać trochę sosu bolońskiego, na to ułożyć warstwę makaronu, przesmarować sosem beszamelowym, ponownie wylać sos boloński, makaron, sos beszamelowy, sos boloński itd... Na wierzchu musi pozostać już sam makaron z sosem bezamelowym, a na to należy ułożyć starty ser. Zapiekać lasagne przez ok. 30 min. w temperaturze 160 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation