Kuchnia

niksa

Sernik z musem czekoladowym

Spód:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki kakao
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
100g masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki białego cukru
50ml mleka

Masło ucieramy z białym i brązowym cukrem. Dodajemy mleko. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, sól. Dwie masy łączymy ze sobą. W razie gdyby masa była sucha - dodajemy mleka. Ciastem wykładamy spód i boki foremki (26cm). Gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut. Wierzch powinien być "prawie upieczony".


Sernik:
1kg twarogu zmielonego 3-krotnie
5 jajek
szklanka cukru
ekstrakt waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
80ml śmietany kremówki

Twaróg mieszamy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, mieszając krótko po każdym dodaniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Na sam koniec wlewamy śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Nie miksujemy, ale mieszamy łyżką. Przelewamy na spód, pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy tak przez 90 minut. Wyłączamy piekarnik, sernik trzymamy w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Następnie uchylamy drzwiczki na 15 minut, po czym wyjmujemy sernik i zostawiamy na blacie do wystudzdenia. (Jeśli mus przygotowujemy następnego dnia, wstawiamy sernik do lodówki)


Mus:
150 g cukru (drobnego lub cukru pudru)
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
1 łyżka kakao
200 ml śmietanki kremówki
100 g masła
150g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady

Do metalowej miski wsypujemy 50g cukru, dodajemy 6 żółtek i kremówkę. Miskę umieszczamy nad gotującą się wodą. (Jak w kąpieli wodnej). Mieszamy drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca i zgęstnieje. W połowie podgrzewania dodajemy przesiane kakao. Szybko mieszamy. Jeśli powstaną grudki - masę przelewamy przez sitko. Zdejmujemy z ognia, od razu dodajemy masło pokrojone w kostkę i posiekaną czekoladę (gorzką i mleczną). Mieszamy do rozpuszczenia.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy pozostały cukier (100g), miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Białka dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej w kilku partiach. Delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy na wierzch sernika, wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation