Kuchnia

food..

Jabłkowo orzechowe pancakes na dobry początek dnia

Składniki na około 7 sporych pancakesów:

0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam żytniej)
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty soli
2 szczypty cynamonu- opcjonalnie
1 duże jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
małe jabłko pokrojone w drobną kostkę
garstka orzechów włoskich, drobno posiekanych
miód/syrop klonowy/golden syrup do podania



Wykonanie:

W misce wymieszać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej wymieszać dokładnie rózgą jajko, mleko i olej. Połączyć obie zawartości misek wlewając płyn do składników suchych, tak aby nie było grudek. Dodać jabłka i orzechy, wymieszać.

Smażyć na suchej patelni z obu stron na rumiano, przewracając na drugą kiedy na całej powierzchni placka pojawią się bąbelki.

Podawać polane miodem/syropem klonowym/golden syrupem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation