DIY - zrób to sam

.

brownies z kremem krówkowym

Porcja na formę 20x20 cm:

120g masła + masło do wysmarowania formy,
170 g gorzkiej lub deserowej czekolady połamanej na kawałki (dałam 100 g gorzkiej i 70 g mlecznej),
1/4 szklanki (30g) niesłodzonego ciemnego kakao,
3 duże jajka w temperaturze pokojowej,
200g cukru (dałam ok. 170 g),
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
140g mąki pszennej,
250 ml kremu krówkowego/ kajmaku


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dokładnie wysmaruj masłem kwadratową blachę o boku 20cm i wyłóż papierem do pieczenia. W średniej wielkości rondlu rozpuścić masło. Dodaj czekoladę i mieszaj bez przerwy na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj kakao i wymieszaj na gładką masę. Dodaj jajka jedno po drugim, a następnie wmieszaj cukier, wanilię i mąkę - można to zrobić przy użyciu miksera. Wlej połowę ciasta do formy. Nałóż porcje kajmaku wielkości śliwek na ciasto w równej odległości od siebie, zużywając 1/3 masy, a następnie delikatnie przeciągnij po niej nożem. Rozsmaruj na wierzchu resztę ciasta z czekoladą, po czym nałóż łyżką pozostały kajmak i rozsmaruj go ostrożnie jak poprzednio. Piecz ok. 30 minut lub do momentu, aż ciasto
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation