Kuchnia

Yammy time 2

Jak zrobić lukier? Instrukcja krok po kroku | Kuchnia w formie

Składniki:

1 białko
ok. 1,5 szklanki cukru pudru
ew. trochę wody mineralnej
Sposób przygotowania:

Białko ubij delikatnie mikserem (dosłownie 30 sekund), czyli tylko tak, aby się lekko spieniło .
Cukier puder przesiej i ucieraj razem z białkiem. Ucieraj, nie ubijaj (czyli wykorzystaj do tego końcówkę “haki” w mikserze lub mieszadło, jeśli używasz miksera planetarnego) przez ok. 15-20 minut. Lukier powinien być gładki (między palcami ma być niewyczuwalny cukier puder) i lśniący.
Kiedy lukier jest gotowy?

Gdy jest biały i gęsty, jak gęsta śmietana. Jeśli lukier jest za rzadki, dosyp cukier puder i ponownie utrzyj. Jeśli lukier jest za gęsty, dodaj trochę wody. Uwaga: trochę, czyli dosłownie 1/4 nakrętki po wodzie. Woda bardzo rozrzedza lukier, więc należy zachować ostrożność ;) Lukier powinien powoli skapywać z łyżeczki a ślad nie powinien szybko zanikać.
Lukier przechowywać w lodówce osłonięty folią
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation