Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Cytrynowe muffinki z lemon curd

ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
3/4 szklanki cukru
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki soku z cytryny (z około 1/2 duże cytryny)
1 łyżka skórka z cytryny (z około 1 dużej cytryny)
1/2 szklanki pełnego mleka
lemon curd:
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżeczki otartej skorki cytrynowej
100 g cukru
3 duże jajka
1/4 kostki masła pokrojonego na małe kawałeczki
krem:
1/2 szklanka masła, temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru pudru, przesianego
150 g serka kremowego (typu bieluch, philadelfia)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżka skórki z cytryny (1 duża cytryna)
3 łyżki lemon curd
łyżka soku z cytryny



Babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek, sodę, sól. Do drugiej dużej miski wbić jajka, roztrzepać miksując. Dodać cukier i miksować aż powstanie jasna pulchna masa, następnie dodać ekstrakt, skórkę i sok z cytryny oraz olej. Miksować 30 sekund. Do miski z mokrymi składnikami dodać w 3 partiach suche składniki na zmianę z mlekiem. Miksować krótko na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę porcji lemon curd i przykryć ciastem do objętości 2/3 papilotki. Piec przez 20-25 minut, do suchego patyczka.

Lemon curd: Przepis można znaleźć także tutaj. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać. Dodać sok, skórkę, cukier i kawałeczki masła. Miskę umieścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z wrzącą wodą. Podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Może to potrwać nawet 10 minut. Jeśli w kremie będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Przelać masę do miseczki, albo słoiczka przykryć folia i schłodzić w lodowce. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

Krem: Utrzeć miękkie masło mikserem. Dodać wanilię, wymieszać. Dodawać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodać serek, lemon curd, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty. Wstawić do lodówki do schłodzenia na godzinę. Następnie przełożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Udekorować np listkami mięty i żółtymi perełkami.
Lemon curd
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżeczki otartej skorki cytrynowej
100 g cukru
3 duże jajka
¼ kostki masła pokrojonego na małe kawałeczki



Jajka wybić do miseczki i roztrzepać. Dodać sok, skórkę, cukier i kawałeczki masła. Miskę umieścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z wrzącą wodą. Podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Moze to potrwać nawet 10 minut. Jeśli w kremie będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Przelać masę do miseczki, albo słoiczka przykryć folia i schłodzić w lodowce. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation