Kuchnia

Kulinarne inspiracje

Frytki z selera | Ammniam

I dzisiaj właśnie zapraszam Was na frytki selerowe, które mają ciekawy, słodkawo-pikantny smak. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym albo keczupem. Ja lubię je z dodatkiem prażonego sezamu.

Często robię mix różnych rodzajów frytek np. ziemniak-seler-marchew, do tego koniecznie duża porcja zielonej sałaty z cytrynowym dressingiem i jestem w raju.



Składniki:
1 duży seler,
1 – 2 łyżki oliwy z oliwek,
sól.

Seler obrać, pokroić na półcentymetrowe plastry, a następnie w słupki. Wrzucić je do miski, dodać 1-2 łyżki oliwy i za pomocą dłoni wymieszać tak, aby oliwa pokryła każdy słupek selera. Dodać sól i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowane kawałki ułożyć jedną warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 30-40 minut, aż się zarumienią i będą chrupiące. W połowie pieczenia frytki należy przemieszać, aby upiekły się z każdej strony.

Wskazówki:

Przed pieczeniem surowe jeszcze frytki można przyprawić słodką papryką, świeżym lub suszonym tymiankiem, rozmarynem lub innymi ulubionymi przyprawami.
Frytki selerowe dobrze smakują posypane podprażonym sezamem.

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation