Kuchnia

Obiady & Przystawki

Sola na szpinaku pod beszamelem

600 g filetów z soli (4 filety)
250 g szpinaku
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
oliwa
sól, pieprz

Sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
250 ml mleka

Świeży szpinak umyj i wrzuć na min do wrzątku, odcedź. Mrożony szpinak rozmroź i osącz na sitku. Szpinak przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozłóż na dnie wysmarowanej oliwą formy. Na szpinaku ułóż umyte i osuszone filety z soli.

Przygotuj sos: Na patelni rozpuść masło, oprósz mąką i zrób zasmażkę. Wlej mleko i przypraw. Gotuj, mieszając 5 min, aż sos zgęstnieje. Rybę polej sosem i wstaw na 30 min do piekarnika na 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation