Kuchnia

Zupy,dania jednogarnkowe

zupa-krem z dyni z curry

Składniki:
1 mała dynia (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 500 ml wywaru warzywnego
1-2 łyżki czerwonej pasty curry
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: kilka/kilkanaście łyżek mleczka kokosowego i sok wyciśnięty z połowy cytryny

Przygotowanie:
Dynię pokroić na 8 kawałków, obrać ze skórki, pozbawić gniazda nasiennego
i pokroić na małe kawałki.
Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać dynię i delikatnie podsmażyć.
Dodać wywar warzywny (tyle, aby przykrył dynię) oraz pastę curry
i dusić dynię do miękkości pod przykryciem.
Kiedy dynia będzie miękka zdjąć garnek z palnika i zmiksować.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Do zupy można dodać także mleczko kokosowe (tuż po zmiksowaniu dyni) i sok z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation