Kuchnia

Zupy,dania jednogarnkowe

Domowy żurek

Składniki :

pęczek włoszczyzny,
2 wędzone kiełbasy,
2-3 białe kiełbasy,
4 ząbki czosnku,
3 liście laurowe,
4 ziarenka angielskie,
sól,
pieprz,
majeranek
0,5l zakwasu na żurek.

Przygotowanie :

Grzyby zalej wrzątkiem i zostaw na 15 minut. Włoszczyznę obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj pokrojone grzyby wraz z wodą z moczenia, kiełbasę wędzoną i białą. Wsyp przyprawy oraz czosnek. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40minut. Zakwas dobrze wymieszaj i wlej do wywaru. Żurek zagotuj co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation