Kuchnia

Kitchen

Muffiny z pieczarkami i szynką wg Jamiego Olivera

Składniki: (na 12 szt.)

200g mąki (użyłam pełnoziarnistej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
25g orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
50g parmezanu, starkowanego + odrobina do posypania muffinek
2 jajka
250g jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy z oliwek
10-11 szt. pieczarek
5 plastrów szynki dobrej jakości ( w oryginalnym przepisie użyty jest suszony boczek)


Na patelni, na łyżce masła podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Wszystko smażyć chwilę do przyrumienienia się pieczarek. Wystudzić. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy i parmezan. Dodać 1 łyżeczkę soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. W drugiej misce ubić (trzepaczką) dwa jajka, jogurt i oliwę. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać wystudzone pieczarki z szynką, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto. Posypać każdą muffinkę startym parmezanem. Piec w 180 st. przez 15 minut, do tzw. "suchego patyczka". Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation