Kuchnia

Kitchen

Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym, bananami i malinami

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 40 minut
Ilość porcji: 4

Składniki
CIASTO, składniki mokre:
1 szklanka maślanki naturalnej
2 jaja
3 łyżki mleka
1/8 kostki masła
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej deserowej
CIASTO, składniki suche:
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
NADZIENIE I SOS
1 duże opakowanie serka homogenizowanego DANIO 400g
1/2 czekolady gorzkiej deserowej
2 banany
maliny z zalewy(domowe) lub sos malinowy
bita śmietana w sprayu( lub śnieżka przyrządzona wg. przepisu na op.)
kilka listków świeżej mięty

Etapy przygotowania
Na 4 porcje- czyli 8 naleśników:
Przygotować ciasto- wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W większej drugiej misce wymieszać maślankę z jajami. Do małego garnuszka wlać mleko, dodać masło i pół tabliczki czekolady podzielonej na kostki. Włożyć garnuszek do większego garnuszka z wodą i podgrzewać w tzw- kąpieli wodnej, mieszając masę aż do rozpuszczenia czekolady.
Po rozpuszczeniu wyciągnąć garnuszek, chwilę przestudzić i dodać masę do maślanki z jajami, wymieszać. Suche składniki wsypać do mokrych, miksować blenderem lub ręczną trzepaczka aż do uzyskania gładkiej masy.
Patelnię rozgrzać, wysmarować pędzelkiem olejem lub spryskać olejem w sprayu. Smażyć z obu stron. Mnie wyszło 8 grubszych średniej wielkości naleśników. Liczę po dwa na osobę- jako jedna porcja:)
Na naleśnik układać po dwie łyżki serka Danio, posypać startą czekoladą i dodać kilka plasterków banana- wg. uznania. Zamknąć naleśnik, udekorować bitą śmietaną malinami z zalewy i listkami mięty.
Serek można zastąpić kremem waniliowym lub budyniem- można je wykonać samemu. Bitą śmietanę także. Ja jednak nie mam miksera i użyłam sprayu- także by było szybciej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation