Kuchnia

Chleby i bułki

rogaliki maślane

czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki :

250 g mąki pszennej typ 405
250 g mąki pszennej typ 750
30 g świeżych drożdży
5 łyżek lekko letniej wody
50 g cukru zwykłego
40 g miodu płynnego, użyłam wielokwiatowego
ok. 100-125 ml mleka
50 g masła
1 średnie jajko

do posmarowania - 1 żółtko
2-3 łyżki mleka

do posypania - 3 łyżki suchego maku

sposób przygotowania : mąki przesiałam do miski. W kubeczku roztarłam drożdże z wodą dodając 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować.
Resztę cukru dosypałam do mąki. Do rondelka włożyłam masło i podgrzałam. Kiedy się rozpuściło zestawiłam z ognia, dolałam mleko i miód, wymieszałam. Gdy drożdże się spieniły dodałam je do miski z mąką, wbiłam jajko i wlałam mleczno maślaną mieszankę. Zagniotłam dość zwarte ciasto. Wyrabiałam je na blacie ok. 10-15 minut aż stało się elastyczne i lśniące. Uformowane w kulę odłożyłam do miski i przykryłam szczelnie. Odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą rozwałkowałam na koło śr. 26-28 cm i podzieliłam na krzyż, na 4 części. Nie podsypywałam wcale mąką bo ciasto było dobrze wyrobione, wyrośnięte i nie kleiło się podłoża. Jeśli jednak będzie się kleić to podsypcie trochę mąki, byle nie za dużo. Każdy trójkąt zwinęłam w rulonik zaczynając od zewnątrz czyli podstawy. Uformowałam kształt rogalika. Tak przygotowane bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i odstawiłam żeby się napuszyły - u mnie trwało to ok. godziny.

Wyrośnięte rogaliki posmarowałam pędzelkiem maczanym w mieszance roztrzepanego żółtka i mleka, posypałam makiem. Piekłam ok. 20 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół, środkowa półka. Powinny się ładnie zrumienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation