Kuchnia

*** croissanty i ...

Drożdżówki z jabłkiem i nadziane jabłko pieczone w cieście drożdżowym

Ciasto drożdżowe (4 drożdżówki lub 4 pieczone jabłka)
150g mąki pszennej
120g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g świeżych drożdży
60ml ciepłego mleka
50g cukru
50g margaryny roztopionej
1 jajko
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto (ok 10min). Ciasto obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

+drożdżówki z jabłkiem i kruszonką(na 3 sztuki)
3/4 ciasta drożdżowego
1 duże jabłko (obrane i pokrojone w kosteczkę)
kruszonka
30g margaryny
60g mąki
40g cukru
Wyrośnięte ciasto formujemy w trzy bułeczki które napełniamy jabłkiem. Palcami wyrabiamy kruszonkę, którą posypujemy wierzch. Piec 20-25min w 170stopniach

+nadziane jabłko pieczone w cieście drożdżowym (1 sztuka)
1/4 ciasta drożdżowego
1 jabłko
20g masła orzechowego
2 kostki czekolady

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Z jabłka za pomocą nożyka usuwamy gniazdko. Nadziewamy masłem i od góry i dołu czekoladą. Zawijamy w ciasto. Smarujemy mlekiem. Piec 20-25min w 170stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation