Kuchnia

FOOD

Orzechowy warkocz pieczony w pudełku na pierniki
10 g suchych drożdży
200 ml letniego mleka
70 g cukru pudru + 1 łyżka
470 g mąki tortowej + 2 łyżki
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
50 g masła
50 g smalcu

Na orzechowe nadzienie:
200 g orzechów
1 żółtko
2 łyżki płynnego miodu
ORZECHOWY WARKOCZ PIECZONY W PUDEŁKU NA PIERNIKI - sposób przygotowania:
1. Podgrzewamy mleko. Rozpuszczamy w nim drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki.
2. Przesiewamy z wysoka mąkę do dużej miski. Wsypujemy cukier i sól i mieszamy. Robimy wgłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami i lekko roztrzepane jajka.
3. Mieszamy rozczyn dużą łyżką zagarniając małymi partiami mąkę. Kiedy wszystko się połączy dodajemy miękkie masło i smalec.
4. Przekładamy wstępnie wyrobione na stolnicę lekko wysypaną mąką i wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania gładkiego ciasta.
5. Formujemy kulę, którą przekładamy do wysmarowanej olejem miski, którą przykrywamy ściereczką. Wstawiamy na noc do lodówki.
6. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, pozwalamy mu ?ochłonąć? w temperaturze pokojowej około pół godziny. Wykładamy ciasto na stolnicę i krótko wyrabiamy.
7. Rozwałkowujemy ciasto na placek o rozmiarach 40x30 cm.
8. Wykładamy na całość orzechowe nadzienie. (Patrz zdjęcia)
9. Zwijamy ściśle w rulon. Lekko go rozwałkowujemy.
10. Rulon rozkrajamy wzdłuż na połowę, pozostawiając go połączonym pod sam koniec.
11. Zaplatamy, łączymy w wieniec i wkładamy do pudełka wysmarowanego masłem (o minimum 20 cm średnicy, najlepiej 25 cm).
12. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potrwa to nie dłużej niż 1 godzinę.
13. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°, smarujemy mlekiem ciasto i wstawiamy je do piekarnika, pieczemy 30 minut. Jeżeli podczas pieczenia za bardzo się przyrumienia przykrywamy go folią.
14. Kiedy lekko przestygnie wyciągamy z pudełka. Podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation