Kuchnia

KUCHNIA

Pasztet z mięsa z rosołu - Kulinarny Świat

Składniki:

ok 90 dag ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie szponder i kurczak)
15 dag boczku surowego
2 marchewki z rosołu
1 pietruszka z rosołu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól (ok 1,5 łyżeczki)
pieprz
ok 1/2- 1 szklanki rosołu
1 jajko
Cebule i boczek kroimy na drobno i podsmażamy. Mielimy w maszynce wraz z mięsem, marchewką i pietruszką.

Doprawiamy do smaku: czosnkiem przeciśniętym przez praskę, lubczykiem, rozmarynem, papryką, solą i pieprzem.

Dodajemy jajko i dobrze wyrabiamy ręką. Aby mięso nie było suche dodajemy rosołu.

Przekładamy do szynkowaru wyłożonego specjalnym woreczkiem foliowym, ubijamy, aby nie było luki w mięsie- szynkowar zamykamy.

Wstawiam do garnka na dno kładziemy szmatkę albo kratkę, aby szynkowar nie stał bezpośrednio w garnku i zalewam wodą do rantu szynkowaru.

Od zagotowania wody zmniejszamy gaz na minimalny płomień i gotujemy około 1,5.

Po tym czasie wystawiam szynkowar, stawiam do góry dnem i zostawiam do przestygnięcia.

Wstawiam do lodówki na 10 godz., po tym czasie, można wyciągać delikatnie woreczek z pasztetem. Pasztet przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation