Kuchnia

szarlotki,jableczniki

Placek z jabłkami

Składniki:
80 dag jabłek (ok. 4 średnie jabłka bez skórki i gniazd nasiennych)
4 jajka
1 szklanka cukru
1 torebka cukru wanilinowego
1 niepełna szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate szklanki mąki
duża szczypta cynamonu
cukier puder do posypania

Zaczynamy od obrania jabłek i wydrążenia z nich gniazd nasiennych. Następnie kroimy jabłka na ósemki, a potem przekrajamy ósemki na pół, aby zmniejszyć je (jabłka można też pokroić w grubą kostkę). Oprószamy jabłuszka cynamonem. Jabłka odstawiamy, a w dużej misce ubijamy mikserem 4 jajka. Podczas ubijania, stopniowo dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy i olej. Na końcu dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – ubijamy, aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dodajemy jabłka do masy i mieszamy łyżką. Gdy wszystkie jabłka zostaną oblepione masą – wlewamy ciasto do tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej pergaminem) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez 40-50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation