Kuchnia

Tarty

Bananowe ciasto czekoladowe ;-)

Składniki:
Ciasto:
1 białko
20 g niesłodzonego kakao w proszku
20 g mąki
30g cukru pudru
30 g masła o temperaturze pokojowej
Szablon do ciasta

Placek:
400 g mąki
200 g masła, pokrojonego w kostkę i bardzo zimnego
szczypta soli
80-100 ml wody, bardzo zimnej

Wypełnienie:
2 lub ​​3 dojrzałe banany
garść czekolady
garść orzechów laskowych

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto razem, włóż do formy i odstaw.
Obierz, pokrój banany w plasterki i odstaw.
Teraz przygotuj placek. Połącz mąkę i sól w dużej misce. Używając palców 'porozrywaj' masło na kawałki wielkości grochu i dodaj do suchych składników. Wlej 80ml zimnej wody, aż ciasto się połączy (dodatkowe 20ml dodaj, jeżeli ciasto jest za suche). Podziel ciasto na 2 części i ukształtuj z nich płaskie dyski(okręgi), przykryj folią i włóż do lodówki na 30 min.
Wyjmij jeden dysk z lodówki i rozwałkuj go wałkiem do ciasta na powierzchni pokrytej mąką na ok. 0,5 cm.
Umieść ciasto w formie do ciasta. Delikatnie je dociśnij. Rozłóż banany równomiernie na cieście. Następnie dodaj czekoladę i orzechy. Brzegi ciasta posmaruj wodą.
Drugi dysk rozwałkować tak jak poprzedni. Szablon dociśnij do ciasta(możesz użyć wykałaczki i wydrążyć nią wzór). 1 łyżkę czekolady (polewy) ostrożnie wlewaj do szablonu. Nie lej za dużo, żeby nie wylewała sie poza kontury.
Przygotowany placek ostrożnie umieść na wypełnieniu ciasta. Ściśnij mocno brzegi ciasta aby się połączyły. Nadmiar możesz usunąć nożyczkami kuchennymi. Podczas nagrzewania piekarnika do 180 stopni, włóż ciasto na 15 min do zamrażarki. Zrób 2 małe otworki w cieście, tak aby para mogła uciekać i jednocześnie ciasto mogło się piec i gotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation