Kuchnia

zioła i przyprawy

To niezłe ziółko, a zupełnie niedoceniane. Jej wyczuwalna gorycz sprawia, że nie jest ziołem zbyt często stosowanym w kuchni. A szkoda, bo szałwia dobra jest na gardło, wypryski, żołądek. Co ważne, a o czym mało kto wie - usprawnia pracę mózgu i usuwa zmęczenie.

W ogrodzie lub na parapecie
Szałwia - przed wiekami doceniana bardziej niż obecnie, doczekała się nawet przysłowia: tego kostucha nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie. Ta średniej wielkości roślina o srebrzystozielonych, włochatych listkach zawiera szereg licznych związków aktywnych. Wśród nich znajdziemy witaminy - A, C, z grupy B, PP, a także minerały - wapń, magnez, potas, sód, cynk i żelazo. Ponadto szałwia obfituje w lotne olejki zawierające cyneol, pimen, tujon i kamforę oraz fitozwiązki, m.in.: kwas rozmarynowy, kamforę, taniny i flawonoidy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation