Kuchnia

chleby

Just My Delicious: Chałka z Kruszonką

Składniki na ciasto na chałkę:
200ml mleka
40g świeżych drożdży
150g cukru
500g mąki pszennej
90g miękkiego masła
1 jajko
Mleko podgrzej aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Z każdej uformuj wałeczek. Spleć je na kształt warkocza. Chałkę ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki rozgnieć ze sobą, tak aby powstały grudki, rozrzuć je na powierzchni chałki i piecz w 180C przez ok 30-40 minut.

Sugestie: Do ciasta i/lub kruszonki możesz dodać kakao, cynamon lub kardamon, albo anyż. Mleko możesz zastąpić wodą, jogurtem, maślanką lub kefirem.

Wersja light: Wybierz mleko z obniżoną zawartością tłuszczu lub zastąp je (całkowicie lub częściowo) wodą. Cukier zastąp cukrem trzcinowym, ksylitolem lub stewią w proszku, albo zmniejsz jego ilość.

Pytanie: Czy upieczoną już chałkę mogę zamrozić?
Odpowiedź: Tak. Ciasto drożdżowe najlepiej jest zamrozić, gdy jest jeszcze ciepłe, wtedy po rozmrożeniu wciąż będzie puszyste i delikatne. Ciasto drożdżowe możesz również zamrozić przed upieczeniem (i uformowaniem z niego czegokolwiek). Rozmrażaj je w lodówce, a następnie w temperaturze pokojowej pozwól mu ponownie wyrosnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation