Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Anyżkowo: Wykwintny brzoskwiniowiec
Składniki ciasto : 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50g roztopionego masła.

Składniki mus : 4-6 sztuk brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe, 10-12 sztuk truskawek.

Przygotowanie ciasto : Białka ubij na sztywno. Porcjami dodawaj cukier cały czas miksując. Następnie cały czas miksując dodawaj porcjami żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. lekkim strumieniem wlej masło i połącz składniki. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wraz z papierem przełóż do formy keksowej.

Blacha 25cm x 40 cm.

Przygotowanie mus : Galaretki rozpuść w szklance wody. Brzoskwinie obierz ze skórki. Pokrój na kawałki i wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładką masę. Ostudzoną galaretkę wlej do musu. Połącz składniki.

Przygotowanie : Truskawki ułóż na dnie ciasta. Wlej tężejący mus z galaretką i wstaw do zamrażarki na 5 minut. Następnie wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation