Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

"chińska" surówka... - - mniam....mniam... - bloog.pl


pół niedużej główki białej kapusty
1 marchewka

zalewa:
pół szklanki wody
3 łyżki octu ryżowego (może być też jabłkowy albo winny)
ćwierć szklanki oleju
3 łyżeczki cukru
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki chili w płatkach (ja posypałam sproszkowanym)
szczypta soli


Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i pokroić lub poszatkować na cieniutkie paski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem z kapustą. Składniki zalewy wymieszać razem dokładnie i zalać nimi surówkę. Następnie należy ją dobrze ugnieść – najlepiej rękami. Chodzi o to, by kapusta puściła soki. Surówkę odstawić w chłodne miejsce na 1 lub 2 godziny, aby „się przegryzła”...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation