Kuchnia

Przepisy

Składniki :

- ciemny spod biszkoptowy (na tortownice 26cm) przepis Tu
- wafelki (Bahlsena lub z Lidla) 2 opakowania + kilka wafelków z trzeciej paczki
- poncz lub likier do nasączenia biszkoptu

Bieszkopt upiec, wystudzić, jeżeli będzie za wysoki przeciąć na pół i użyć tylko jeden spodek,( pozostały spodek możemy użyć do nowego ciasta ).
Nastepnie nasączyć ponczem lub likierem .

Warstwa pierwsza :

- 500ml kremowki
- 200ml advocata (lub innego likieru kremowego)
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny

Warstwa druga:

- 150ml advocata (lub innego likieru kremowego)
- 1,5 łyżeczki żelatyny ( żelatyny lepiej dać mniej)

Warstwa pierwsza:

1. Na gotowym biszkopcie układamy naprzemiennie wafelki tak jak pokazane na zdjeciu.
2. Miekkie masło zmiksować dokładnie z cukrem, na końcu wmieszać advocat
3. Ubić smietanę w osobnym naczyniu
4. Rozpuscic żelatyne w niewielkiej ilosci wody, wlać do masła i całosc powoli wmiksować w ubitą śmietanę ( krótko ubijać )
5. Przelać do tortownicy, pozwolić na zastygniecie (okolo 2-3h)

Warstwa druga:

6. Rozpuscić żelatyne w małej ilości cieplej wody, wymieszac z advocatem i zalać tym ciasto
7. Odstawić znów na conajmniej godzinę

Torcik wstawić do lodówki najlepiej na noc ( obręcz od tortownicy zalecam ściągnąć tuż przed podaniem tortu ).
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation