Kuchnia

Przepisy

Potrzebujemy:

Ciasto - spód:
mąka pszenna - 300 g
cukier - 100 g
masło - 200 g
jajko - 2 szt. żółtka (białka zostaw sobie na bezy!)
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka solidna
śmietana 18% - 2 łyżki stołowe
jabłka - 2 kg
cukier - 2 łyżki stołowe
cynamon - 1,5 łyżeczki

Dodatek:
lody śmietankowe/waniliowe

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto na spód – jak ciasto kruche. Wysyp mąkę – dodaj proszek do pieczenia. Następnie dodaj masło, cukier żółtka i śmietanę – masło najlepiej wkrajaj nożem, a śmietanę dodaj aby ciasto było bardziej jednolite. Zagnieć szybko i schowaj do lodówki.
2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
3. W tym czasie obierz jabłka (ja wybrałem antonówki. Pasuje tu też każde inne kwaśne jabłko, np. szara reneta). Wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Wrzuć do rondelka, podlej łyżką wody i dodaj cynamon. (Jeżeli będą dla Ciebie za kwaśne – dodaj do nich 1-2 łyżki cukru). Podduś jabłka przez 10 minut.
4. Wyłóż foremkę ciastem. Ponakłuwaj je dość gęsto widelcem, aby nie spuchło w trakcie pieczenia.
5. Wstaw do piekarnika na ok. 5-7 minut, aż się delikatnie zezłoci.
6. Wyjmij ciasto (spód z piekarnika) i wyłóż podduszone jabłka. Wszystko wstaw jeszcze do piekarnika na 10-12 minut (grzanie góra-dół).
7. Podawaj ciasto z lodami.

(możesz je delikatnie podgrzewać w piekarniku przed serwowaniem)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation