Kuchnia

kuchnia

Kociołek Dyniowego Puree
Dla 4 osób:

1 dynia, o średnicy 20 cm
25g masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
świeżo zmielona gałka muszkatołowa
2 łyżki świeżych liści szałwii
1l rosołu z kurczaka
sól i pieprz
3 łyżki śmietany
100g sera Emmentalera lub innego sera, który łatwo się topi
świeży szczypiorek
Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC. Odcinamy górną część i “pokrywę” odkładamy na bok. Odrzucamy włókna i pestki. Miąższ wydrążamy, pozostawiając ściany i dno, wystarczająco grube by utrzymały zupę. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki.

Rozgrzewamy masło na patelni na średnim ogniu, obieramy i kroimy w plasterki cebulę, po czym smażymy około 10 minut do miękkości. Dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy miąższ z dyni, gałkę muszkatołową oraz posiekane liście szałwi, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do wydrążonej dyni, zalewamy rosołem, doprawiamy ponownie solą oraz pieprzem i przykrywamy pokrywką. Pieczemy przez 45 minut (do jednej godziny), aż dynia zmięknie, ale nadal będzie zachowywać swój piękny kształt.

Wyjmujemy z piekarnika dodajemy śmietanę, miksujemy blenderem, (można zmiksować w dyni). Dodajemy do zupy większość sera, dobrze mieszamy, aż ser się nam ładnie roztopi. Serwujemy zupę na dekoracyjnym talerzu przybraną resztą sera oraz posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Rozlewamy do miseczek, świetna ze świeżym pieczywem!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation