Kuchnia

Desery mniam

Strawberry trifle

Składniki
• 1/3 szklanki cukru
• łyżka mąki kukurydzianej
• szczypta soli
• ziarenka z połowy laski wanilii
• szklanka mleka
• jajka
• łyżka masła
• pół szkl. śmietany kremówki
• krążki biszkoptowe
• likier Grand Marnier
Etapy przygotowania
Robimy krem waniliowy: mieszamy 1/3 szklanki cukru z łyżką mąki kukurydzianej, dodajemy szczyptę soli i ziarenka z połowy laski wanilii. Wlewamy szklankę mleka i ucieramy mikserem. Stale mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i na jej powierzchni pojawią się bąbelki. Trochę gorącej masy mieszamy z 2 ubitymi mikserem żółtkami, dodajemy do pozostałej masy, nie przerywając mieszania, gotujemy 2 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła, mieszamy. Przykrywamy rondel z masą przezroczystą folią (aby nie zrobił się kożuch), studzimy. Ubijamy pół szklanki śmietany kremówki, dodajemy do budyniu, delikatnie mieszamy. W tortownicy układamy cienki krążek biszkoptowy (można kupić gotowe krążki tortowe lub upiec biszkopt i przekroić wszerz na 3-4 cienkie placki), a na nim pokrojone w plasterki truskawki – ile się zmieści w jednej warstwie. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, skrapiamy likierem Grand Marnier, smarujemy połową kremu. Przykrywamy trzecim krążkiem ciasta. Na nim układamy kolejną warstwę truskawek, potem ciasto skropione likierem, kończymy warstwą kremu. Dekorujemy ładnymi truskawkami – najlepiej z ogonkami – i bitą śmietaną (niesłodzoną).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation