Kuchnia

chleb

Pszenny, drożdżowy chleb z dodatkiem maku

lLiczba porcji: 10
Składniki

650 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
50 g miękiego masła (lub roztopionego)
375 ml mleka, o temp. pokojowej
7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży (ze świeżych drożdzy trzeba zrobić najpierw rozczyn)
40 g maku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 średnie jajko, rozkłócone
mleko do posmarowania chleba przed wstawieniem do piekarnika

Instrukcja wykonania

Wszystkie składniki wyrobić w dużej misce (można wspomóc się mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego ale ciasto jest dość ciężkie). Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miękkie i nieklejące. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - do podwojenia objętości. Zajmie to około 1,5 - 2 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto delikatnie wyrobić, uformować bochenek i przełożyć do wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej np. mąką foremki. Ja piekłam w zwykłej keksówce o wymiarach 30 x 11 cm.
Odstawić do napuszenia na 1 godzinę.
Przed pieczeniem chleb posmarować mlekiem.
Chleb piec w temperaturze 230°C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec dodatkowo 20 - 30 minut w 200°C.
Upieczony dobrze chleb, postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Studzić wyjęty z foremki najlepiej na kratce. Smacznego :
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation