Kuchnia

sosy

Papryczki chilli nie tylko dodają smaku potrawom ale też bardzo korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia. Są źródłem kapsaicyny (substancja, która nadaje papryczkom ostrości) znanej ze swojego działania antynowotworowego. Kapsaicyna unieszkodliwia związki raktwórcze oraz powoduje śmierć komórek nowotworowych, ułatwia oddychanie podczas infekcji dróg oddechowych (np. podczas kataru), pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Im bardziej ostra papryczka tym zawiera więcej kapsaicyny.

Jeżeli pijecie oleje i chcecie dodatkowo wzbogacić ich działanie można do dowolnego oleju wrzucić kilka ostrych papryczek. Taki olej powinno się pić codziennie po 1 łyżce lub stosować go jako dodatek do potraw. My używamy oleju z pestek winogron ale może to być każdy inny olej, który lubicie. Wrzucamy kilka papryczek habanero i po ok. tygodniu, gdy kapsaicyna przedostanie się do oleju można go używać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation