Inne

naturalnie-dietkowo

Borówki amerykańskie mają naj­wyż­szą za­war­tość an­ty­ok­sy­dan­tów, w po­rów­na­niu z in­ny­mi owo­ca­mi. Dla­te­go też są do­sko­na­łym, na­tu­ral­nym an­ti­do­tum na cho­ro­by serca, po­sia­da­ją rów­nież wła­ści­wo­ści an­ty­ra­ko­we. Naj­now­sze ba­da­nia wska­zu­ją rów­nież, że bo­rów­ki ame­ry­kań­skie wpły­wa­ją rów­nież po­zy­tyw­nie na gę­stość kości. Ba­da­cze do­szli do wnio­sku, że związ­ki zwane po­li­fe­no­la­mi (pig­men­ty, które na­da­ją bo­rów­kom ich kolor) sty­mu­lu­ją wzrost kości. Inne ba­da­nia wska­zu­ją, że dieta bo­ga­ta w bo­rów­ki może rów­nież za­po­biec utra­cie masy kost­nej po me­no­pau­zie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation