Kuchnia

Kulinaria

Niskowęglowodanowa pizza ser, szynka, pieczarki na cukiniowym spodzie bez mąki

Składniki
Na spód:
1 cukinia
1 duże jajko (najlepiej wiejskie)
1 mozzarella light
2 łyżki otrębów, ja dodałam pszenne
przyprawy : bazylia, oregano, papryka ostra i słodka, pieprz

Sos pomidorowy:
przecier pomidorowy (około 200g)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Dodatki:
3-4 plasterki chudej szynki
około 200-300 g pieczarek
3 łyżki startego sera cheddar

Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić w sitku, posolić i odstawić na 20 minut. W tym czasie zająć się sosem pomidorowym: do miski wlać przecier, do niego dodać rozgniecione ząbki obranego czosnku, posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie, oczywiście najlepiej świeże. Po upływie 20 minut, cukinia powinna lekko puścić wodę, należy ją odcisnąć z nadmiaru wody (bardzo dokładnie!) i umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w 240 stopniach aż lekko zbrązowieje, można też użyć funkcji termoobieg, zmniejszając temperaturę do 200-220 stopni i skracając czas pieczenia. Szynkę pokroić, pieczarki obrać i poddusić na patelni beztłuszczowej pod przykryciem z dodatkiem pieprzu (pod koniec duszenia można dodać sól). Na upieczony placek wyłożyć wcześniej przygotowany sos pomidorowy, a na to szynkę, pieczarki i ser. Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez około 10 minut aż do rozpuszczenia i lekkiego przyrumienienia się sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation