Inne
Dieta
Tarta ze szpinakiem BEZ MĄKI 162kcal/porcja
Składniki na jedną tartę - 650kcal (162kcal porcja, czyli 1/4 całości):
puszka białej fasoli (200g bez zalewy)
1 jajko
3 łyżki otrębów pszennych (11g)
2 łyżki otrębów owsianych (23g)
1 łyżeczka lnu mielonego (4g)
1 łyżka oliwy extra virgin (7g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
paczka szpinaku mrożonego (450g) (świeży szpinak około 250g)
60g (mniej więcej 1/2 "kulki" Zott) startej mozzarelli light (dla liczących kalorie: ser z całego dania ma u mnie 100kcal, jeżeli zdecydujecie się na inny ser, to trzeba sobie przeliczyć)
3 plastry papryki (u mnie 60g ~ 19kcal), opcjonalna, ja dodałam, żeby trochę "ożywić" smak szpinaku, wbrew pozorom bardzo pasuje.
0. Jeżeli mamy szpinak Hortex w "desce" (nie wiem jak to określić inaczej) to wyjmujemy go na samym początku, żeby trochę zmiękł i potem dało się to jakoś przełożyć na patelnię. Nie wiem kto wymyślił ten szpinak w takiej formie, którym zwykle jak się spieszę, muszę walić z całej siły o blat w celu pokruszenia przed umieszczeniem na patelni...
1. Fasolę płuczemy, odcedzamy i przekładamy do miski, do której wbijamy jajo. Blendujemy lub ugniatamy dokładnie narzędziem do robienia puree/widelcem.
2. Do masy dodajemy otręby, len, oliwę, proszek do pieczenia i porządnie mieszamy (lub wyrabiamy w robocie kuchennym), odstawiamy do lodówki na 30min
3. W tym czasie na patelni podduszamy szpinak, pod koniec duszenia dodajemy sól, pieprz i czosnek w wybranej formie, u mnie była to kostka czosnkowa Knorr, a soli użyłam czosnkowej (uwielbiam czosnek :)
4. Szpinak odstawiamy nieprzykryty, żeby odparowała woda.
5. Smarujemy naczynie do tarty (ja używam silikonowych, więc nie smaruję) odrobiną oliwy i posypujemy lnem, następnie wyklejamy formę naszym ciastem (ważne, aby podczas wyklejania mieć cały czas mokre ręce, gdyż ciasto się klei).
6. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wkładamy tartę i pieczemy przez około 20minut, aż się nie zarumieni. Potem wyjmujemy, nakładamy szpinak i ser, zapiekamy jeszcze chwilę do roztopienia sera (oczywiście w momencie dokładania składników nie wyłączamy piekarnika!)
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